IQ Industrial / Tehnica si inovare

Incalzeste eficient! Salveaza bani si combustibil!
12.12.2017


Carburantii devin din ce in ce mai costisitori. Acest lucru presupune ca incalzirea propriu-zisa trebuie sa devina tot mai eficienta, daca dorim sa salvam bani si combustibil.

Exista o multime de solutii care ar putea veni in ajutor, dar nu toate sunt aplicabile oriunde si oricand.

Incalzitoare cu ardere indirecta (ITA, IMA si IMAC)

Aceste echipamente sunt prevazute cu regulator termic, ceea ce presupune ca aerul incalzit nu este implicat in procesul de combustie, iar gazele sunt extrase printr-o conducta care joaca rol de horn (cos de fum).

Acest gen de incalzitoare pot fi instalate atat in interioare cat si la exterior. Alegerea depinde de o serie de factori. In cazul in care hornul nu poate fi alimentat in exteriorul cladirii, sau daca incalzitorul ar cauza un zgomot prea mare in spatiul din incinta, atunci echipamentul ar trebui instalat afara. In aceasta situatie, aerul cald va fi transferat in hala prin intermediul unei conducte de transfer. Pe cale de consecinta, este obligatoriu sa existe in permanenta posibilitatea de a alimenta o conducta care sa aiba diametru de 30-60 cm si care sa realizeze trasferul de aer cald catre spatiul interior. Acest lucru este posibil prin inlocuirea unei ferestre mici a cladirii cu un panou de lemn care sa incorporeze o gaura cu dimensiunea mentionata. 

Instalarea la interior

Cel mai eficient ar fi sa se instaleze in interior un incalzitor cu ardere indirecta. Alimentarea cu combustibil ar trebui sa se faca prin intermediul unei conducte cu iesire in exteriorul cladirii. Acest lucru asigura ca tot aerul din incapere este trecut prin incalzitor, ceea ce presupune ca echipamentul are de procesat o cantitate mai mica de aer rece fata de situatia in care ar fi fost plasat afara. In plus, incalzirea in sine se va realiza mai repede si cu un consum mai mic de combustibil. Oricum, si in cazul acestei solutii este nevoie de ventilatoare datorita faptului ca oxigenul din incapere este consumat in cadrul procesului de combustie.

Produsele de la Thermobile au o eficienta de 92%. Doar aproximativ 8% din caldura generata este pierduta pe parcurs.

Instalarea la exterior 

Exista o serie de situatii in care instalarea la exterior este cea preferata de clienti. Dezavantajul ei consta, insa, in faptul ca o cantitate mai mare de aer rece (de la exterior) trebuie procesata, rezultand la final o temperatura a acestuia mult mai scazuta decat in cazul in care s-ar alege instalarea la interior.

Recircularea aerului

O cantitate importanta de combustibil ar putea fi salvata prin utilizarea unor asa-zise conducte de recirculare. Acest lucru inlesneste reintroducerea unei parti (sau complet) a aerului deja incalzit, in incapere. Solutia se poate pune in aplicare daca se utilizeaza incalzitoare cu ventilatoare centrifugale sau radiale. In functie de tipul de echipament, se pot folosi una sau mai multe conducte de recirculare. Daca exista mai multe puncte de conexiune se poate opta pentru recircularea totala, sau doar partiala a aerului din incapere.

De multe ori se recomanda o recirculare partiala, pentru ca introducerea in permanenta a aerului proaspat in incinta este benefica. 

Toate echipamentele IMA si IMAC de la Thermobile, care contin ventilatoare radiale, pot fi conectate la una sau mai multe conducte de recirculare. Evident, cu cat cantitatea de aer recirculata este mai mare, cu atat se salveaza mai mult combustibil.

Lungimea conductelor de recirculare ar trebui sa fie cat mai mica in exterior, pentru ca aerul ce trece prin ele sa nu aiba timp sa se raceasca in cadrul procesului.

Utilizarea unor incalzitoare cu recirculare (indiferent daca sunt plasate la exterior, sau la interior) va genera economii energetice de circa 30%.