IQ Industrial / Tehnica si inovare

Aerotermele pe motorina versus incalzitoarele electrice – scurt studiu comparativ
8.10.2018


Amandoua variantele au avantaje si dezavantaje in privinta rapiditatii functionarii, sigurantei si greutatii lor. Sa le discutam  pe rand! 

Functionarea 

Desi rezultatul asteptat este acelasi de la ambele tipuri de aeroterme, variantele pe baza de motorina functioneaza diferit fata de cele electrice. 

Incalzitoarele cu motorina contin o serie de coloane goale prin care circula combustibilul preincalzit, in scopul generarii de caldura. In functie de model, elementul utilizat pentru incalzirea motorinei poate fi orice: curent electric sau flacara. Aerotermele electrice, pe de alta parte, nu contin lichid si se bazeaza exclusiv pe electricitate. In consecinta, se poate spune ca aerotermele electrice tind sa incalzeasca mai repede decat cele pe baza de motorina. 

Siguranta

Desi toate tipurile de aeroterme pot fi “periculoase”, cele electrice tind sa implice un grad mai mare de risc, fata de cele pe baza de motorina. In primul rand, incalzitoarele electrice sunt mult mai fierbinti la atingere si au capacitatea de a aprinde materialele combustibile aflate in imediata lor apropriere. In plus, datorita curentilor electrici de mare putere, este necesara o atentie sporita pentru evitarea contactului cu apa.

Efecte asupra mediului inconjurator

Daca sunt mentinute corespunzator, nici aerotermele electrice, nici cele pe baza de motorina nu prezinta riscuri semnificative pentru mediul inconjurator. In plus, combustibilul din aerotermele pe baza de motorina poate fi utilizat cativa ani. Motorina arsa este oricum toxica si trebuie depozitata corespunzator, in momentul inlocuirii, dupa ciclul admis de utilizare. Aerotermele electrice nu genereaza reziduuri, dar sunt mari consumatoare de energie electrica. In functie de sursa de electricitate (spre exemplu, in cazul centralelor pe baza de carbune), este evident ca va exista un impact asupra mediului inconjurator. 

Cost si eficienta

In functie de puterea fiecarui model in parte, aerotermele electrice si cele pe baza de motorina variaza semnificativ la nivelul pretului de achizitie, diferentele fiind insa substantiale si in privinta costului de utilizare. Din nou putem mentiona faptul ca aerotermele pe baza de motorina au nevoie de mai mult timp pentru a se incalzi, dar pot sa si mentina caldura o perioada mai indelungata. Aerotermele electrice au nevoie de input constant de curent electric pentru a genera caldura, ceea ce poate avea un efect serios asupra costurilor de electricitate. 

Greutate

Aerotermele pe baza de motorina tind sa fie mai grele decat cele electrice. Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt incarcate cu lichid. In plus, materialele din care acestea sunt construite (cu scopul de a rezista mai bine si ca sa protejeze impotriva oricaror scurgeri de combustibil), sunt mai grele. 

Aerotermele electrice se pot realiza din materiale mult mai usoare. 

Zgomot

In general aerotermele electrice sunt mult mai zgomotoase decat cele pe baza de motorina. Acest lucru se datoreaza faptului ca, prin intermediul incalzitoarelor electrice circula in permanenta curent in momentul functionarii acestora. Aerotermele pe baza de motorina contin un lichid care, odata incalzit ramane fierbinte o perioada indelungata. In consecinta, aerotermele pe baza de motorina nu trebuie sa lucreze la fel de mult ca cele electrice, pentru obtinerea aceluiasi rezultat.