IQ Industrial / Tehnica si inovare

Calitate superioara si costuri mici la vopsirea industriala
26.09.2016


Una dintre cele mai eficiente metode de crestere a productivitatii si calitatii operatiunilor de vopsire (mai ales in cazul confectiilor metalice cu suprafete mari si complexitate geometrica ridicata), este utilizarea unei pompe airless

Cu ajutorul ei se pot obtine acoperiri uniforme intr-un timp scurt si cu un randament mare in privinta cantitatii de vopsea utilizata. Pentru asigurarea calitatii lucrarii este esentiala determinarea grosimii stratului de vopsea umed si uscat. Astfel, daca tinem seama de faptul ca vopseaua pentru produsele industriale are in medie cam 50% corp solid , pentru un strat umed de 100µm, se va obtine un strat final uscat de 50µm.

In cazul in care grosimea filmului umed depaseste cu 10-20µm valoarea optima, rezulta ca la vopsirea unei suprafete de 1000 m2 se vor consuma suplimentar (risipi) aproximativ 25 litri de vopsea.

In plus, atunci cand stratul aplicat este prea gros, exista riscul ca acesta sa se deterioreze (sa crape) in timpul procesului de uscare, implicand noi costuri de refacere a invelisului.

Daca stratul aplicat este prea subtire, atunci materialul de baza nu va fi acoperit suficient si atunci apare fenomenul de coroziune.

In vederea obtinerii unei grosimi optime de strat, cu impact direct si benefic la nivelul cantitatii de vopsea consumata, se recomanda masurarea in prealabil a grosimii filmului umed de vopsea. Aceasta se poate face cu ajutorul unui pieptene hexagonal Elcometer 112.

In vederea scurtarii timpului de inspectie a grosimii stratului uscat de vopsea se recomanda utilizarea unui dispozitiv digital portabil, precis si cu o viteza mare de citire – Elcometer 456.

Raportul dintre valorile corespunzatoare celor doua masuratori indica procentul de compusi solizi ai vopselei si implicit, calitatea acesteia. Cu cat acest procent este mai ridicat, cu atat sunt necesare mai putine treceri reducandu-se corespunzator si timpul de uscare.