IQ Industrial / Tehnica si inovare

Metalizarea prin pulverizare termica – o solutie sigura pentru repararea protectiei anticorozive a caroseriilor si a componentelor auto
2.08.2016


Caroseriile auto sunt predispuse la deteriorari minore ale sistemului de protectie anticoroziva atat in cadrul procesului de productie, cat si in timpul operatiunilor de manipulare si asamblare. Metalizarea prin pulverizare termica este o solutie rapida, sigura si economica de retusare a acestor erori.

Situatii tipice care necesita lucrari de reparatii inaintea aplicarii vopselei

Plafoane auto si partea superioara a caroseriei -  Defecte de sudura si de aliniament

Aceste subansamble sunt create prin sudarea manuala a legaturilor dintre ele. Zona de sudura este retusata prin slefuire. Din acest motiv, anumite portiuni ale suprafetei prezinta imperfectiuni ce trebuie corectate.

Usi si parti inferioare ale caroseriei auto

Usile si componentele de caroserie adiacente sunt relativ vulnerabile in procesul de asamblare din cauza tablei subtiri din care sunt realizate. Deteriorarile acestor componente, prin presare si manipulare secventiala sunt inevitabile, motiv pentru care rectificarea lor este iminenta.

Cele mai frecvente tipuri de defectiuni se refera la:

deformarea nedorita a unei suprafete din cauza supraincalzirii acesteia;

aparitia unor fisuri in suprafata ca urmare a lovirii acesteia;

rupturi minore cauzate de lipsa de elasticitate a materialului in anumite puncte;

lipsa uniformitatii  la imbinari, care genereaza probleme in mod special la inchiderea usilor.

Metode clasice de remediere

Acolo unde este posibil, tehnicile de sudure manuala sunt de regula cele utilizate pentru remedierea acestor defectiuni. Aceasta metoda, standardizata deja in ultimii ani, s-a dovedit a fi relativ satisfacatoare, desi costisitoare din punct de vedere al fortei de munca angrenate, a timpului implicat si a lipsei de automatizare, care devine o nevoie din ce in ce mai pregnanta.

Deficiente care pot aparea in urma procesului de vopsire

Imperfectiunile generate de procesul clasic de sudare utilizat in mod bazic pentru uniformizarea suprafetelor pot genera efecte secundare de insertie de gaze la nivelul suprafetei, care determina, in timp, aparitia unor asperitati la nivelul acesteia.

Metoda de metalizare prin pulverizare termica

Procedura specifica impune:

pregatirea suprafetei prin sablare – SB 750;

depunerea zincului sau aluminiului prin procedeul de metalizare;

slefuirea depunerii in scopul uniformizarii suprafetei;

asigurarea faptului ca suprafata de tratat este readusa in zona de duritate dorita, curatata corespunzator, uscata adecvat si pregatita perfect pentru operatiunile ulterioare de vopsire. 

Metalizare prin pulverizare termica - SCHEMA