IQ Industrial / Viitor industrial

Maritim 2030 - tehnologiile care vor transforma radical industria navala in urmatorii ani
10.06.2016


Conform raportului Global Marine Technology Trends, un numar de 18 solutii tehnice inovatoare vor avea un impact semnificativ asupra designului de nave maritime, asupra resurselor energetice folosite si asupra modului de exploatare a spatiului oceanic, pana in anul 2030. 

Raportul GMTT a analizat 56 de tehnologii inovatoare, dar s-a oprit la 18 dintre ele, pe care le-a considerat extrem de relevante pentru evolutia industriei navale din urmatorii ani. Au fost identificate doua arii de interes in zona de cercetare-dezvoltare: una cu impact asupra design-ului si constructiei de nave, iar cealalta orientata spre performanta comerciala si operationala.

Inlocuirea materialor standard din cadrul procesului de productie, cu variante inovatoare

Raportul GMTT se concentreaza masiv pe inlocuirea materialelor utilizate in prezent in constructia de nave. In timp ce metalul ramane predominat in structura navelor, exista posibilitatea rafinarii caracteristicilor lui, prin interemediul manipularii acestuia la scara micro si nano.

De exemplu inglobarea unor nano-particule de magneziu si calciu ar putea intari elementele de sudura, in timp ce noi tehnologii anticorozive ar putea fi utilizate pentru o mai buna protectie a vaselor.

Exista si posibilitatea ca unele companii de shipping sa imbunatateasca sustenabilitatea si consumul de combustibil prin utilizarea componentelor din otel de inalta rezistenta, aluminiu, fibra de sticla si fibra de carbon.

Big Data  la ordinea zilei

De vreme ce tot mai multe informatii se colecteaza din diverse surse si in legatura cu o varietate de subiecte (oceanografie, accidente maritime, informatii personalizate etc) apare necesitatea analizarii acestora, in scopul imbunatatirii operatiunilor maritime.

Chiar daca avantajele informationale sunt evidente, siguranta cibernetica si protectia datelor raman in continuare subiecte sensibile. In acest context se intrevede evolutia masiva a sistemelor de securitate cu aplicabilitate in domeniu. 

Reducerea elementului uman in cadrul proceselor de productie cu risc ridicat

Una din temele mult discutate se refera la utilizarea pe scara tot mai larga a robotilor industriali. Conform raportului, pana in anul 2030 trei tipuri noi de roboti vor fi folositi in shipping: unii pentru manipularea marfurilor, unii pentru operatiuni de productie si unii pentru inspectii (spre exemplu, pentru identificarea emisiilor si poluantilor generati in cadrul diverselor activitati).

Integrarea robotilor cu Big Data si Internet of Things va reduce semnificativ nivelul de interactiune umana in cadrul proceselor care prezinta un grad mare de risc.

Monitorizarea Wireless

Utilizarea senzorilor in cadrul proceselor de colectare si analiza de date pare sa fie o alta tendinta cu impact major asupra industriei navale.

Acest proces va permite detinatorilor de nave sa imbunatateasca activitatea de mentenanta a vaselor. Prin intemediul senzorilor va deveni tot mai facila identificarea componentelor navale care necesita inlocuire, sau lucrari de intretinere. 

Sisteme noi de comunicare

Dezvoltarea sistemelor de comunicare de la WiFi la 5G va permite operatorilor de nave sa acceseze live informatii in format audio, HD sau 3D, de la bordul navei, fara a mai fi necesara testarea fizica, in port, a navei in scopul luarii unor decizii cu privire la operatiunile de remedire sau gestionare si control.

Resurse energetice noi

Lucrarile de cercetare-dezvoltare de solutii alternative pentru combusibilul standard, inovarea echipamentelor in directia reducerii consumurilor energetice precum si posibilitatea utilizarii de resurse regenerabile vor avea influenta majora nu numai in celelalte ramuri industriale, ci si in domeniul maritim.

Conform raportului GMTT provocarea in acest sens va fi atat la nivelul protectiei mediului, cat si la nivel comercial.

Testarea noilor tehnologii de tipul motorului electric diesel sau motorului hybrid e foarte posibil sa inceapa, mai intai la nivelul navelor de mic tonaj, care se deplaseaza de obicei pe distante scurte.

Utilizarea la scara larga a sistemelor autonome 

Sistemele autonome au aparut deja in cadrul altor forme de transport – aerian si auto. Utilizarea lor in cadrul transportului maritim va continua sa creasca, cu tendinta de extindere, in mod special la nivelul submarinelor.

Noile vehicule vor schimba semnificativ modul in care industria va explora, monitoriza si interactiona cu mediul inconjurator. Din punct de vedere comercial se preconizeaza utilizarea noilor echipamente in cadrul operatiunilor miniere, sau a celor corelate cu industria petrolului si gazelor.