IQ Industrial / Viitor industrial

Noi oportunitati pentru producatorii de componente si structuri metalice din Europa de Est
10.05.2016


Cea mai mare sansa a exportatorilor din tarile in curs de dezvoltare consta in previzionarea si generarea rapida de solutii conforme cu asteptarile tot mai variate, ale cumparatorilor din Europa de Vest. Desi concurenta este acerba, Europa de Est are, inca, avantajul combinatiei ideale intre costul redus de achizitie, capacitatea de livrare rapida si gradul mare de adaptabilitate la cerintele calitative acceptate de clientul vestic.

Europa de Vest vrea flexibilitate

Incertitudinea generala la nivel economic si cresterea costurilor de creditare determina companiile occidentale sa reduca masiv stocurile si sa faca comenzi doar pe ultima suta de metri. Acest gen de masuri le permite sa reduca mult capitalul necesar activitatilor de productie si sa tina sub control cheltuielile operationale, in general. Cresterea economica limitata, previzionata pentru urmatorii ani in Europa, determina continuarea acestei tendinte in aprovizionarea cu componente si structuri metalice din zona. Firmele din vest amana pana in ultima clipa transmiterea de comenzi si se asteapta sa primeasca produsele solicitate cat mai curand posibil, in conditiile extinderii tot mai mari a termenelor de plata. Acest aspect prezinta oportunitati reale doar pentru tarile aflate in imediata vecinatate (regiunea balcanica), de vreme ce furnizorii de aici sunt cei mai in masura sa livreze rapid, spre deosebire de competitorii lor din Asia, sau din alte regiuni indepartate.

In consecinta:                       

 • Posibilitatea de livrare frecventa poate face companiile active in Europa de Est extrem de atractive in rolul de furnizori, atata vreme cat acestea sunt capabile sa reduca costurile de stocare si transport ale clientilor vest-europeni.
 • Implementarea de sisteme logistice flexibile  de tipul lean manufacturing, just-in-time delivery, constraint management, sau identificarea unor parteneri cu capacitate de stocare, pot fi doar cateva din strategiile de succes, ce se pot implementa in perioada imediat urmatoare.
 • Conectarea sistemelor proprii de gestionare a resurselor la sistemele ERP ale clientilor permite extinderea gradului de flexibilitate in lantul de productie-livrare, conform asteptarilor.
 • Implementarea de concepte adaptabile la nivelul productiei poate ajuta in gestionarea eficienta a unor comenzi dese, dar de valoare individuala mai mica.
 • Mentinerea unor relatii stranse cu clientii si informarea permanenta a acestora cu privire la dezvoltarea si livrarea comenzilor, implicarea in asociatiile europene de profil si in activitati comune sunt esentiale acum, in stabilirea unor legaturi de lunga durata cu parteneri din vest.

Criteriile de evaluare a furnizorilor devin din ce in ce mai stricte

Cumparatorul vestic analizeaza mai nou costul total al unei proprietati si nu exclusiv costul ei de achizitie. 

Dincolo de valoarea facturii de cumparare, clientii industriali examineaza mai nou si costurile cu energia implicata de punerea in aplicare a solutiilor tehnice propuse de furnizori. Calitatea si riscurile aferente sunt alti factori importanti in luarea deciziei de cumparare. 

Toate aceste aspecte pun o presiune suplimentara pe exportatorii din tarile in curs de dezvoltare. Pana si cei care sunt capabili sa indeplineasca toate conditiile de evaluare vor avea de-a face cu o concurenta acerba. 

Companiile europene active in domeniul confectiilor metalice isi indreapta eforturile spre cresterea gradului de automatizare a proceselor, in scopul reducerii cheltuielilor cu forta de munca si al cresterii calitatii produselor finite. Un exemplu in acest sens este utilizarea, pe scara tot mai larga, a masinilor cu comanda numerica in 5 axe si a robotilor industriali. 

Drept urmare, producatorii din Europa de Est au sanse mai  mari fata de competitorii lor din Asia, Brazilia si Orient, sa indeplineasca criteriile stricte de selectie ale clientilor occidentali. 

In consecinta:

 • Investitiile in marketing pot aduce acum beneficii semnificative producatorilor industriali din Europa de Est, in sensul comunicarii coerente a capacitatii de intrunire a standardelor de calitate si flexibilitate asteptate de cumparatorul vestic. Prezentarea acestor aspecte in mod constant si elocvent pot ajuta in pozitionarea tot mai puternica a regiunii, in raport cu concurenta survenita prin productiile de masa, efectuate in Asia si in alte zone in curs de dezvoltare.

Serviciile de proiectare si munca inalt calificata sunt cele care fac diferenta 

Inovarea in domeniul componentelor metalice s-a concentrat semnificativ pe reducerea consumurilor de material si imbunatatirea functionalitatii produselor finite.

Producatorii de confectii metalice au utilizat masiv resurse energetice, in scopul optimizarii proceselor de productie. Noile tendinte din domeniul energiei si protectiei mediului impun, insa, crearea de sisteme inovatoare cu impact masiv asupra designului de produs si asupra proceselor industriale. 

In consecinta:

 • Interesul manifestat in domeniul protectiei mediului devine tot mai mult unul din avantajele competitionale ale Europei de Est, in lupta cu celelalte regiuni in curs de dezvoltare.
 • Serviciile de proiectare si concentrarea proceselor de productie pe solutii cu efect imediat asupra consumurilor energetice si automat asupra mediului merita locuri prioritare in activitatile de comunicare cu vestul

Exportatorii est-europeni pot gasi oportunitati noi, ca urmare a reducerii capacitatilor industriei metalurgice in tarile dezvoltate 

Europa are multe turnatorii de dimensiune medie sau mica. Un numar semnificativ de firme active in domeniu au ajuns la faliment, ca urmare a crizei instalate in 2008 si altele vor disparea in perioada urmatoare, ca urmare a incapacitatii de continuarea a activitatii, pe profit.

Cele mai mari sanse de supravietuire le au turnatoriile mari. In aceste conditii, exportatorii aflati in imediata vecinatate a Europei au sanse noi de export, pe baza capacitatilor lor de productie si adaptare la noile tendinte ale fluxurilor din industria prelucratoare.

In consecinta:

 • Colaborarile cu vestul pot fi benefice daca firmele Europei de Est devin tot mai active in comunicarea ofertelor lor de productie, in adaptarea si flexibilizarea lor, la nivelul livrarilor.

Exportatorii din tarile in curs de dezvoltare au avantaje noi in contextul reducerii de personal din industrie, in Europa de Vest

Tinerii din tarile occidentale nu mai sunt interesati sa lucreze in industria confectiilor metalice, motiv pentru care o serie de companii angajeaza tot mai frecvent personal din Europa Centrala si de Est, sau isi deschid facilitati de productie in tarile din regiune. 

Desi scaderea temporara a cererii pe piata nu mai reprezinta o presiune majora din  perspectiva reducerilor de personal, probabilitatea taierii de posturi calificate in tari ca Germania si Olanda pare iminenta. Acest lucru deschide noi usi catre personalul calificat sau catre piata serviciilor de specialitate (proiectare si design) din Europa de Est.

In consecinta:

 • Furnizarea de forta de munca inalt calificata este un element crucial pentru industria europeana. Faptul ca multe tari se confrunta cu reduceri de personal semnificative trebuie luat in calcul si de companiile din tarile in curs de dezvoltare, care se vor lovi, la randul lor, de acest aspect. O solutie in acest sens o reprezinta integrarea activa in asociatiile de specialitate si monitorizarea constanta a nevoilor din piata, pentru asigurarea constantei la nivelul suprapunerii ofertelor de colaborare.

CSR face diferenta in lumea industriala 

Corporate Social Responsibility (CSR) va deveni o norma tot mai des intalnita in industria confectiilor metalice. Ca rezultat, un numar mare de companii europene vor prefera sa aiba de-a face exclusiv cu furnizori straini cu care gasesc compatibilitate la nivelul viziunilor despre lume si viitor. Firmele din tarile in curs de dezvoltare, care implementeaza politici de CSR vor putea utiliza acest lucru ca pe un diferentiator major, in scopul incheierii de parteneriate cu firmele din vest. 

In consecinta:

 • Integrarea CSR-ului in cultura organizationala si comunicarea eficienta a actiunilor de acest gen pot reprezenta marele avantaj competitional al companiilor din Europa de Est, in contracararea actiunilor desfasurate de firmele din Asia , Brazilia si Orient.