IQ Industrial / Viitor industrial

Top 5 tendinte in evolutia pietei navale internationale
10.06.2016


Sectorul maritim continua sa evolueze ca o consecinta a modului in care se dezvolta economia mondiala, in general si raspunde imediat schimbarilor de natura politica, demografica si tehnologica.

Expertii IHS Maritime & Trade au identificat 5 directii majore de evolutie a sectorului pentru perioada imediat urmatoare.

Transferul de marfuri cu impact direct asupra industriei transportatoare

Pe fondul in care vestul e inca in declin, IHS previzioneaza continuarea tendintei de scadere a pretului resurselor, in urmatorii 10 ani. Tarifele pentru carbune, minereu de fier si petrol brut par sa ramana la un nivel inferior pentru inca ceva timp de acum incolo. Acest aspect a avut deja repercursiuni directe asupra costului de transport al bunurilor. Pe fondul incapacitatii de reducere a flotelor, repozitionarea la nivelul preturilor anterioare este, in mod evident, imposibila. 

Singura exceptie de la regula mai-sus mentionata o fac transporturile maritime de tip cisterna, care evolueaza constant. In prima jumatate a lui 2015, acest sector a inregistrat o crestere a tarifurilor pentru petrolul brut, care a incurajat economiile in curs de dezvoltare sa se concentreze mai mult pe transferul acestuia si mai putin pe cel al carbunelui. Castiguri semnificative sunt asteptate atata vreme cat pretul la petrol ramane scazut.

IHS se asteapta la cresterea consumului de petrol si produse derivate, la nivel global cu cel putin 0.6% pe an, pana la finalul lui 2040.

Stagnarea Chinei la nivel economic are repercursiuni directe asupra domeniului naval

Ultimele declaratii ale Chinei cu privire la cresterea ei economica afecteaza foarte multe domenii industriale, cu implicatii majore la nivelul sectorului maritim mondial. Pe cale de consecinta, China tinde sa se afunde, la randul ei, in zona de recesiune. De la o crestere economica de 7.3% in 2014, IHS estimeaza o scadere la 6.3% in 2016 si o regenerare extrem de sensibila in 2017.

Transportul de marfuri in vrac uscat va avea de suferit atata timp cat cererea de bunuri continua sa scada. Inainte de criza, China importa 70% din minereul de fier  si 20% din minereul de carbune, transportate pe apa. Cum si domeniul costructiilor se afla in recesiune cererile pentru otel si componente din fier au scazut de asemenea, considerabil. Importul de carbune cocsificabil s-a redus cu 18% in 2015, fata de anul precedent.

Desi recent China a inchis exploatarile miniere proprii ca raspuns la posibilitatea de a importa fier de calitate superioara, la pret redus, din Brazilia si Australia, nu se preconizeaza cresteri masive de importuri, care sa afecteze semnificativ evolutia industriei navale.

Pe de alta parte, desi fabricile producatoare de oteluri din China au reusit sa gaseasca cumparatori in afara tarii, unde prefera sa vanda la pret mic, decat sa diminueze productia, politicile antidumping aplicate tot mai des vor forta in mod cert reducerea capacitatilor pe termen mediu si lung.

Pe cale de consecinta se estimeaza ca preturile de transport vor scadea si ele, in continuare. Drept urmare santierele navale mari din Asia vor continua sa supravietuiasca in mod onorabil, in timp ce santierele mai mici vor deveni vulnerabile, mai ales daca sunt specializate pe constructia de nave de transport marfuri in vrac sau pe proiecte offshore. 

Ridicarea sanctiunilor aplicate Iranului ar trebui sa aiba un efect pozitiv asupra industriei navale

Iranul, China, Franta, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite si Germania au semnat un tratat de neproliferare nucleara prin care Iranul este obligat sa isi ajusteze programul propriu in schimbul ridicarii unor sanctiuni care ii fusesera impuse anterior. 

Marea majoritate a analistilor se asteapta ca acest demers sa adauge aproximativ jumatate de million de barili de petrol pe zi la consumul mondial. Reintegrarea Iranului pe piata exportatoare de petrol nu va avea, insa, un impact direct asupra producatorilor de petroliere, intrucat mare parte din cantitate va fi manipulata de catre Compania Nationala Iraniana de Transport Petrolier, pe toata perioada aplicarii sanctiunilor. Se estimeaza insa ca nevoia de produse derivate din petrol va creste si acest lucru va avea o influenta pozitiva asupra domeniului naval.

Big Data

Se vorbeste mult despre BIG DATA in domeniul naval. Implementarea de sisteme operationale care sa faciliteze luarea deciziilor de natura tactica, alegerea rutelor optime, in functie de conditiile climatice, necesarul de combustibil si riscurile de piraterie, pare sa fie o optiune tot mai plauzibila. 

Schimbarile de natura demografica vor impacta direct si industria maritima

Schimbarile demografice la nivel global, modificarile ratei de natalitate din diversele zone ale lumii, evolutia tarilor in curs de dezvoltare vor avea implicatii asupra sectorului naval in urmatorii 10 ani.

Cresterea clasei medii in economiile in curs de dezvoltare din Asia, Africa si America Latina atrage dupa sine sporirea veniturilor destinate consumului, in aceste zone.

Ca atare este de asteptat ca noi cantitati de produse sa fie exportate in regiune, influentand-se astfel si viitorul industriei navale.

De vreme ce solicitarile cu privire la elaborarea unor sisteme tehnologice tot mai moderne sunt din ce in ce mai frecvente, industria se confrunta mai nou cu dificultati in a gasi personal calificat pentru dezvoltare si implementare. 

Marea majortate a lucratorilor din naval sunt persoane cu varsta cuprinsa intre 50 si 60 de ani, iar interesul tinerilor in a se specializa si activa in domeniu este extrem de redus. 

Acest fapt se explica masiv prin faptul ca domeniul incorporeaza in sine un grad redus de inovare prin comparatie cu alte industrii (aviatie, auto, etc). Pentru a deveni atractiva industria navala va trebui sa investeasca serios in zona de cercetare dezvoltare si retehnologizare, cu focus pe inovare.