IQ Industrial / Tehnica si inovare

Controlul calitatii operatiunilor de vopsire industriala
22.02.2017


Pentru a obtine o acoperire de calitate, cu o durata mare de viata, materialul pe care se face depunerea de vopsea trebuie sa fie curat (necontaminat cu saruri, praf, ulei, etc) si sa aiba rugozitatea potrivita.

Vopsirea pe o suprafata contaminata cu saruri sau praf va duce la scaderea aderentei invelisului la materialul de baza, producandu-se in cele din urma desprinderea acestuia. Pentru evitarea unei astfel de situatii este indicata verificarea prealabila a suprafetelor inainte de vopsire. Aceasta se poate realiza cu ajutorul unor kituri de testare specializate – Elcometer 138 si Elcometer 142

Rugozitatea suprafetei trebuie de asemenea luata in calcul. O rugozitate prea mica va face ca aderenta invelisului sa fie slaba. La polul opus, in cazul unei rugozitati prea mari exista riscul ca pelicula de vopsea sa nu fie continua, ceea ce poate conduce la aparitia procesului de coroziune. Asadar, daca valoarea rugozitatii se incadreaza in intervalul solicitat de producatorul vopselei, atunci se poate optimiza consumul de material si se reduc costurile asociate operatiei. Controlul profilului suprafetei se poate efectua cu ajutorul unui dispozitiv digital -  Elcometer 224.

Indiferent de tipul vopselei pe care intentionati s-o utilizati, aplicarea acesteia se va face cu respectarea cerintelor legate de temperatura aerului, temperatura suprafetei si umiditatea relativa. De regula, temperatura suprafetei trebuie sa fie cu cel putin 30C peste temperatura punctului de roua. Vopseaua aplicata pe o suprafata umeda va avea o aderenta slaba. In plus, o temperatura scazuta a aerului din incapere va duce la prelungirea timpului de uscare a vopselei si deci, la intarzierea finalizarii lucrarii. Solutia pentru controlarea conditiilor climatice este utilizarea unui termohigrometru digital – Elcometer 319.

Un alt aspect de luat in seama este monitorizarea grosimii stratului aplicat. Aplicarea unui strat prea gros de vopsea, nu numai ca va contribui la risipirea inutila a substantei si la cresterea costurilor, dar poate determina craparea invelisului in timpul procesului de uscare.

Daca insa stratul aplicat este prea subtire, materialul de baza nu va fi acoperit suficient, ramanand in continuare expus coroziunii.

Pentru obtinerea grosimii de strat optime si pentru evitarea consumului suplimentar de vopsea se recomanda masurarea grosimii filmului umed in timpul aplicarii. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unui pieptene hexagonal – Elcometer 112.

Daca se cunoaste continutul de solid al vopselei si grosimea filmului umed, atunci se poate estima grosimea stratului uscat de vopsea, dupa urmatoarea formula:

Grosimea stratului uscat = grosimea stratului umed x continutul solid al vopselei (%)

Determinarea efectiva a grosimii vopselei se face la finalul operatiunii, dupa uscare, atat prin masurarea grosimii totale a protectiei anticorozive, cat si prin masuratori intermediare ale straturilor constituente.

Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv digital portabil – Elcometer 456.