IQ Industrial / Tehnica si inovare

Protectia termica a sistemelor de exhaustare
12.02.2018


Acoperirile termoizolante sunt, de fapt, materiale ceramice folosite pe scara larga in producerea motoarelor pentru avioane si a turbinelor. Ele pot fi aplicate si sistemelor de exhaustare, turbocompresoarelor si altor componente care necesita reducerea transferului de caldura in scopul imbunatatirii performantelor unui vehicul.

Transferul excesiv de caldura de la sistemele de exhaustare catre alte componente ale unui automobil scade in mod cert performanta masinii si poate produce pagube la nivelul pieselor din intregul ansamblu.

Acoperirile termoizolante sunt folosite cu precadere in industria producatoare de motoare si vehicule de inalta performanta, cu scopul reducerii efectului negativ al supraincalzirii. Acoperirile de acest gen au marele avantaj ca pastreaza caldura in sistemele de exhaustare, reduc temperatura de sub capota masinii si pastreaza energia termica in gazul eliminat, ceea ce imbunatateste performanta termodinamica a turbocompresoarelor. Ambele efecte determina generarea unei puteri suplimentare si o fiabilitate mai mare a vehiculului.

Acoperirile termoizolante se pot aplica cu echipamentul MK74, de la Metallisation. Pistolul de aplicare poate fi ales in varianta lui manuala, sau in variante automatizate.

Pulberile aplicate in acest mod reprezinta o solutie excelenta pentru marea majoritate a sistemelor de exhaustare. In orice caz, pentru aplicatiile care necesita un grad special de performanta, materialele termoizolante pot fi pulverizate cu plasma, astfel incat stratul acoperitor sa  aiba o densitate mai mare si sa fie mai compact.

Procedura de aplicare

Pregatirea prealabila de suprafetelor de procesat

Sistemul de exhaustare trebuie sa fie curatat de orice urma de ulei sau grasimi. Degresarea se poate realiza cu orice solvent industrial acreditat.  Uzual se practica si sablarea prealabila a componentelor, inainte de aplicarea propriu-zisa a acoperirilor termice. In acest fel se asigura un grad ridicat de aderenta a stratului protector.

Nivelul de curatare optim este SA3, conform standardului suedez aplicabil in materie.

Pulverizarea materialelor termoizolante

Aplicarea acoperirilor termoizolante trebuie sa se realizeze cat mai rapid dupa etapa de curatare, astfel incat sa se evite eventualele deprecieri ce pot sa apara in cadrul pauzelor de lucru.

Echipamentul trebuie setat conform specificatiilor Metallisation cu privire la aplicarea acoperirilor termoizolante

Suprafata de metalizat trebuie aspirata initial, pentru eliminarea oricaror impuritati ce apar in cadrul procesului de sablare

Pistolul trebuie mentinut perpendicular pe suprafata de lucru pentru a asigura o depunere constanta si uniforma a materialului ceramic

Este indicata respectarea grosimii de strat, asa cum este ea recomandata de producator si norme

Parametrii de pulverizare

Material

Duza

Nr disc

Distanta de pulverizare

Capsula de aer

Presiune aer

Presiune oxi

Presiune gaz

Gaz

Oxi

Grosime strat

99627

99636

99815

M

S

175-225 mm

STD

10/20

12

30

5.0

6.5

50-75 ?m

Ceramica

C

4

75 mm

propagator

40

13

24

4.0

6.0

125-250  ?m 

In principiu se recomanda evitarea intreruperilor pe parcursul intregului proces de tratare a suprafetelor, de la faza de pregatire pana la pluverizarea completa cu material termoizolant. Operatiunile trebuie sa se desfasoare evitandu-se praful si murdarirea pieselor in timpul lucrarii. 

Finisare

Nu sunt necesare lucrari de finisare. Daca se doreste ca sistemul de exhaustare sa aiba o anumita culoare, se poate aplica atunci vopsea ceramica termoizolanta, in nuanta aleasa.