IQ Industrial / Tehnica si inovare

Aspiratoarele industriale – solutia ideala pentru pastrarea unui mediu de lucru optim si sigur
21.03.2019


Zonele de productie, ca toate celelalte spatii de lucru, necesita curatare si organizare periodica pentru o functionare optima. In vreme ce anumite industrii si fabrici trebuie sa faca fata unor provocari cu totul speciale, in principiu cam toate mediile in care se desfasoara activitati lucrative au nevoie de solutii care sa le pastreze curate si care impun: asigurarea unor conditii optime pentru angajati, asigurarea calitatii produselor realizate in incinta, extractia fumului derivat din proces, a particulelor contaminate si a prafului din incapere. 

Asigurarea curateniei in mediile industriale 

Sistemele japoneze 5S sunt precursoarele solutiilor industriale de curatenie si au fost initial dezvoltate de Toyota in anii 60, devenind de atunci metode standard de organizare si igienizare a spatiilor industriale, mai ales a celor destinate activitatilor de productie. 

Daca pastrarea ordonata a lucrurilor existente in spatiul de productie este parte integranta a procesului de curatenie, scopul primordial al sistemelor de igienizare industriala este acela de a reduce cantitatea de particule periculoase, praf, fum si alte emisii, din incinta. Expunerea la aceste substante se realizeaza de obicei indirect si poate afecta mai multe persoane, pe langa operator si masina de lucru propriu-zisa. De exemplu, in cazul sudurii, unde se folosesc echipamente de protectie speciale si casti, fumul eliminat in cadrul procesului ii afecteaza in mod negativ pe ceilalti muncitori din zona si pe vizitatorii care nu sunt echipati in mod corespunzator, la fel ca si sudorii. Prin aplicarea solutiilor de extragere a noxelor direct la echipamentele de sudare sansele de reducere a eliminarii fumului in atomosfera sunt mult mai mari. 

Pulberile combustibile sunt o problema des intalnita in spatiile de productie 

Diverse tipuri de particule de praf sunt imprastiate cu usurinta in mediile industriale. Parte din ele sunt pulberi inflamabile. Cu toate acestea, exista multe discutii pe tema modului si gradului in care trebuie realizata activitatea de curatenie in halele de productie. Industria alimentara si cea farmaceutica sunt mult mai restrictive in materie, intrucat asigurarea unui mediu curat este absolut esentiala. Prin comparatie, in industria grea, in cea constructoare de masini, de exemplu, unde echipamentele sunt cel mai adesea curatate cu ajutorul aerului comprimat, praful si particulele nedorite de uleiuri volatile sunt pur si simplu imprasitiate in atmosfera afectand atat operatorii, muncitorii dar si echipamentele din dotare. 

Cum functioneaza solutiile Nederman?

Solutiile tehnice propuse de Nederman variaza de la echipamente compacte de tipul aspiratoarelor de dimensiuni mici, care sunt utilizate in combinatie cu alte masini si utilaje pe care le secondeaza, pana la sisteme stationare de mari dimensiuni, cu accesorii de mentenanta specifice. In materie de componente, toate echipamentele contin cel putin o forma de generator de vacum, de obicei un ventilator sau o pompa conectata la filtru. Daca este nevoie sau solicitat in mod expres, sisteme de control si siguranta, cabluri si accesorii aditionale (tuburi, duze, valve etc) pot fi adaugate sistemului. 

Daca masinile si echipamentele din hala industriala sunt murdare si prafuite, calitatea produselor finite realizate in incinta va fi, la randul ei afectata. Un mediu curat este intotdeauna mult mai atractiv atat pentru clienti, cat si pentru angajati. 

Solutiile pot fi, insa, adaptate necesitatilor fiecarei industrii/hale de productie in parte.  

Beneficii 

Cele mai importante beneficii ale asigurarii mediului de lucru curat sunt cele referitoare in mod direct la sanatatea angajatilor. Dincolo de asta apare si asiguarea impotriva riscului de combustie si reducerea lucrarilor de mentenanta a echipamentelor din dotare. In plus, o parte din reziduurile rezultate in urma procesului de productie (de exemplu desurile metalice) pot fi refolosite sau vandute, daca sunt colectate in mod corespunzator. 

Problema pulberilor combustibile este solutionata de Nederman prin oferta variata de filtre, capabile sa asigure colectarea particulelor din ce in ce mai fine. Manipularea si mentenanta echipamentelor de curatenie se realizeaza facil. Operatorii care se ocupa de inlocuirea filtrelor sau igienizarea masinii nu intra in contact direct cu praful colectat. In mod suplimentar, o serie de solutii se leaga direct la restul echipamentelor, fiind capabile sa realizeze colectarea prafului si deseurilor direct la sursa, ceea ce reprezinta un mare avantaj.