IQ Industrial / Viitor industrial

Tendinte in importul european de componente metalice
11.08.2016


Conform unui studiu CBI – Market Intelligence, importurile de componente metalice din tarile in curs de dezvoltare manifesta o tendinta de stabilizare pe termen scurt. Piata vestica ofera oportunitati exclusiv producatorilor care pot concura cu firmele mari europene si cu marii furnizori din domeniu: China si India. Pretul, calitatea si nivelul serviciilor adaugate respectiv comunicarea adecvata a acestora sunt esentiale in asigurarea unor colaborari de succes cu piata vest-europeana.

Importurile de componente din tarile in curs de dezvoltare se ridicau, in 2014, la 16 mld EUR, o crestere cu 10% fata de anul precedent. Cota lor de piata in totalul importurilor europene a ramas relativ aceeasi in perioada 2010-2014 (undeva intre 13% si 15%).

Dezvoltarea inregistrata in ultima perioada se datoreaza cresterii cererii din Germania, UK, Olanda, Norvegia, Polonia si Italia.

Germania realizeaza o cincime din totalul importurilor europene de componente metalice. Franta se afla pe locul 2 (10%) si e urmata indeaproape de UK si Italia (8% si respectiv 6%). Din perspectiva importurilor realizate exclusiv din tarile in curs de dezvoltare, topul importatorilor este usor diferit, in sensul ca, pe primul loc se afla Germania (22%), urmata de UK (14%), Italia si Franta (ultimele doua cu cate 9%).

Furnizorii de top de pe piata componentelor metalice

Asa cum era de asteptat, China este cel mai mare furnizor de componente metalice. Alte 8 tari domina in topul exporturilor catre Europa. Turcia, India, Tailanda, Vietnam, Malaezia, Serbia, Bosnia-Hertegovina si Tunisia.  Aceste 9 zone  acopera impreuna 94% din totalul exporturilor de componente metalice din tarile in curs de dezvoltare.

China va ramane furnizorul principal si in perioada imediat urmatoare, dar dezvoltarea exporturilor ei va fi mai lenta prin comparatie cu cea inregistrata in anii precedenti. Cresterea exporturilor catre piata europeana se ridica la nivelul a 2.2 mld EUR. Turcia a inregistrat, la randul ei, o crestere a exporturilor cu 573 mil EUR, urmata de India (+398 mil EUR), Tailanda (+198 mil EUR), Vietnam (+155 mil EUR) si Bosnia Hertegovina (+91 mil EUR).

Exporturile din Vietnam continua sa ia avant si in perioada imediat urmatoare (atat ca procentaj in totalul exporturilor din tari in curs de dezvoltare, cat si din punct de vedere valoric). Acelasi lucru se poate spune si despre tarile din Europa de SE, cu precadere Serbia si Bosnia Herzegovina.

Topul produselor importate din tarile in curs de dezvoltare

Cele mai importate produse din tarile in curs de dezvoltare se refera la piesele turnate din fier si otel, respectiv la diversele monturi din metale comune.

Matritele si formele de turnare reprezinta una din cele mai importante grupe de produse, cu potential mare de crestere in cadrul importurilor europene din urmatorii 10 ani.

In principiu:

 • sansele cele mai mari revin exportatorilor de componente metalice care implica un grad ridicat al fortei de munca in cadrul procesului de fabricatie
 • Germania, Franta si UK vor continua sa fie importatorii principali in urmatorii ani. Cu toate acestea, accesul la clientul vestic nu este deloc facil, de vreme ce pietele despre care vorbim sunt deja mature
 • Germania va continua sa ramana destinatia principala din Europa. Desi productia proprie ramane la mare pret, tendinta de externalizare a unor procese este in continuare in crestere.
 • India si China detin tehnologia necesara pentru realizarea marii majoritati a pieselor turnate din otel si fier. Producatorii din celelalte tari in curs de dezvoltare nu au sanse sa intre pe piata decat daca vor indeplini criteriile tot mai stringente de pret, pe care le impune cumparatorul European.
 • matritele si formele de turnare continua sa fie una din cele mai performante grupe de produse.
 • oportunitati se  ofera si producatorilor din Europa de SE, care ar trebuie sa speculeze mai intens avantajul apropierii de tarile cumparatoare, fapt ce implica o reducere substantiala la nivelul timpului si costurilor de transport

Marea majoritate a componentelor metalice distribuite catre Europa sunt piese customizate. Cea mai mare parte a schimburilor comerciale se realizeaza prin subcontractare catre producatori din tarile in curs de dezvoltare. Aceasta tendinta va continua sa se mentina si in perioada urmatoare. Multe contracte se refera la elemente de bicicleta, motocicleta si respectiv la elemente de fixare.

Productia

Mare parte din cererea pentru componente metalice este furnizata de productia locala (estimata la nivelul a 470-570 miliarde EUR). Cifrele sunt mai mult decat relevante si reflecta marimea impresionanta a sectorului procesarilor metalice in Europa. Aproximativ 4 milioane de oameni sunt angajati in bransa, adica mai bine de 10% din totalul fortei de munca ce activeaza in sectoarele productive.

In Europa piata este dominata de intreprinderi mici si mijlocii. 400.000 de firme sunt active in sector, 95% dintre ele avand sub 50 de angajati. 75% din productia realizata revine acestor companii mici si mijlocii.

Franta, Germania, Italia, Spania si UK genereaza 3 sferturi din componentele metalice produse in Europa.

Desi producatorii europeni sunt mari utilizatori de otel (60%-70% din consumul european) capacitatea lor de negociere cu furnizorii de metal este relativ limitata. In aceeasi masura se inregistreaza o putere mica de negociere si la nivelul cererii, de vreme ce marea majoritate a clientilor sunt companii mult mai mari si respectiv, mai puternice.

O divizare regionala se poate distinge intre tarile Europei centrale si de Est si restul tarilor de pe continent. Industria componentelor metalice din prima zona mentionata implica multa munca manuala, lipsa de productivitate fiind substituita prin costul relativ redus al salariilor.

Ultimul an cu adevarat bun pentru domeniu a fost 2011, cand cresterea economica inregistrata s-a ridicat la 7%. In 2012 si 2013 o parte din economiile europene au inregistrat scaderi semnificative pe fondul recesiunii si sub influenta diminuarii importante a lucrarilor de constructii. O oarecare revigorare s-a facut simtita din 2014 (2% crestere medie anuala), tendinta ce pare sa se mentina pe termen scurt.

In concluzie:

 • piata europeana de componente metalice este in principal bazata pe subcontractare, ceea ce ofera posibilitate producatorilor capabili sa performeze la nivelul standardelor de calitate europene, sa respecte termenele de livrare si sa ofere produsele la costuri reduse
 • in acest context Europa Centrala si de Est este un jucator important, capabil sa concureze serios cu celelalte regiuni in curs de dezvoltare

Cererea industriala europeana de componente metalice

Cererea de produse si componente metalice inregistreaza in Europa valoarea de 470-570 mld EUR. Importurile din afara regiunii se compenseaza oarecum cu exporturile in afara Europei. Cu alte cuvinte, cererea este mai mult sau mai putin egala cu productia locala.

La nivelul nevoilor industriale s-au identificat 4 grupe mari de produse:

 • piese turnate si forjate
 • scule si matrite, respectiv piese metalice finite
 • confectii metalice
 • boilere, containere si ambalaje

Aproximativ 60% din totalul pietei de componente metalice este furnizata de subcontractori. Restul de 40% (in mod special scule, produse metalice finite – elemente de fixare/legatura si produse de gradinarit) este distribuit catre consumatorul final prin interemediului retail-ului si a altor forme de distributie.

Cea mai mare cerere provine din zona ingineriei mecanice, urmata de domeniul constructiilor si de cel auto. Aceasta caracteristica este relativ comuna regiunii, desi la nivelul fiecarei tari in parte se pot inregistra unele diferente. Spre exemplu, industria auto joaca un rol important in Franta si Germania (70%-80% si respectiv 35%-45%).

In conlcuzie:

 • fiecare tara europeana are caracteristicile ei proprii in materie de segmentare a pietei.
 • tarile cu cele mai mari nevoi in materie de componente metalice sunt Franta, Germania, Italia, Spania si UK. O mare parte din productie se realizeaza intern, oportunitatile pentru producatorii din zonele in curs de dezvoltare fiind, din acest punct de vedere, relativ limitate. Franta este, spre exemplu, destul de reticenta in realizarea de schimburi comerciale cu componente metalice.