IQ Industrial / Tehnica si inovare

Reglementari privind protectia la foc a structurilor metalice si metode de control al rezultatelor
2.08.2017


Atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate, rezistenta constructiilor metalice scade. De exemplu, otelul supus la o temperatura de peste 2000C isi modifica trasaturile mecanice, motiv pentru care rezistenta lui la rupere si valoarea modulului de elasticitate se reduc.

Daca temperatura depaseste 5000C, structurile portante din otel isi pierd mai mult de jumatate din capacitatea lor de incarcare.

Pentru a evita efectele negative mai sus mentionate si pentru asigurarea unei protectii optime este indicata acoperirea structurilor metalice cu vopsele termospumante. Acestea sunt, de regula, inerte la temperaturi scazute. Daca, insa, sunt supuse caldurii (peste 200-2500C) se transforma treptat intr-o spuma carbonica, cu rol de protectie termica pentru materialul pe care au fost aplicate.

Conform legislatiei in vigoare, pentru a putea desfasura lucrari de termoprotectie cu vopsele termospumante firmele trebuie sa fie neaparat autorizate de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, asa cum este specificat in Ordinului 112 din 16 iulie 2014 pentru modificarea si completarea Metodologiei de autorizare a persoanelor care efectueaza lucrari in domeniul apararii impotriva incediilor, aprobata prin Ordinul Ministrului Administratiei si Internelor nr. 87/2010.

Pentru autorizare, pe langa documentele solicitate, care pot fi cu usurinta identificate pe site-ul IGSU, trebuie facuta dovada detinerii in dotare a urmatoarelor echipamente (Anexa nr. 4 la metodologie – Lista cu mijloacele tehnice din dotare):

 • Instalatie de sablare
 • Instalatie de aplicare a vopselor termospumante
 • Set duze
 • Aparat de masura si control pentru determinarea aderentei grundului – etalonat
 • Aparat electronic de masurat grosimea stratului uscat de vopsea – etalonat
 • Aparat de masura si control pentru determinarea umiditatii si temperaturii suprafetei metalului – etalonat
 • Dispozitiv de masurat grosimea stratului umed
 • Etaloane pentru grade de curatare
 • Dispozitive pentru pregatirea suprafetei-suport – perii mecanice, manuale.

Termoprotectia cu vopsea termospumanta presupune:

Pregatirea suprafetei

Curatarea suprafetei se va efectua prin sablare cu alice metalice. Gradul de curatare trebuie sa fie cel putin SA2. Determinarea gradului de curatare se poate face cu ajutorul standardului pictorial ISO 8501-1:2007 – Elcometer 128/1.

Grunduirea structurii metalice

Grundul aplicat va avea rol anticoroziv, iar durata de viata a acestuia va depinde de conditiile climatice de aplicare: temperatura suportului, temperatura aerului, punctul de roua si umiditatea relativa a aerului, precum si de grosimea acestuia. De regula, temperatura suprafetei trebuie sa fie cu cel putin 30C peste temperatura punctului de roua. Grundul aplicat pe o suprafata umeda va avea o aderenta slaba, ceea ce inlesneste posibilitatea de desprindere ulterioara a acestuia. O temperatura scazuta a aerului va duce la prelungirea timpului de uscare a grundului  si practic la intarzierea finalizarii lucrarii. In vederea monitorizarii conditiilor climatice se recomanda utilizarea unui termohigrometru digital portabil – Elcometer 319.

In plus, daca stratul de grund este prea gros apare riscul de crapare a invelisului in timpul procesului de uscare. Mai mult decat atat, este clar ca se produce si o risipa de material, respectiv o crestere inutila a costurilor cu acesta.

Daca, insa, stratul aplicat este prea subtire, materialul de baza nu este suficient protejat.

Pentru obtinerea grosimii optime de strat se recomanda masurarea grosimii filmului umed cu ajutorul unui pieptene hexagonal – Elcometer 112.

Daca se cunoaste continutul de solid al grundului (mentionat de regula in fisa tehnica) si grosimea filmului umed, atunci se poate estima grosimea stratului uscat de vopsea, dupa urmatoarea formula:

Grosimea stratului uscat = grosimea stratului umed x continutul solid al grundului (%)

Controlul efectiv al grosimii stratului uscat se poate realiza cu ajutorul unui dispozitiv digital portabil – Elcometer 456.

Verificarea aderentei stratului de grund se va efectua prin metoda caroiajului, cu ajutorul unui kit specializat complet – Elcometer 107.

Aplicarea vopselei termospumante

Aplicarea stratului de vopsea termospumanta se va face numai dupa uscarea grundului, cu respectarea acelorasi conditii legate de umiditate, temperatura si grosime de strat ca si in cazul procesului de grunduire. Ca mijloace de masurare si control, se pot utiliza urmatoarele dispozitive:

 • monitorizare conditii climatice – termohigrometru digital Elcometer 319;
 • determinare grosime film umed – pieptene hexagonal Elcometer 112;
 • determinare grosime strat uscat – Elcometer 456.