IQ Industrial / Tehnica si inovare

Tehnologii de lustruire a betonului
14.06.2017


Lustruirea betonului presupune slefuirea fina si progresiva a acestuia cu ajutorul masinilor de lustruit. Tehnologia are la baza utilizarea echipamentelor cu trei capete cu discuri diamantate si a unor placute de slefuire cu granulatie progresiva. In mod uzual se considera ca betonul nu este lustruit pana ce nu se foloseste o granulatie de 400, iar rezultatele optime se inregistreaza la nivele de 800, 1500 sau 3000.

Pentru a imbunatati rezultatul final, se recomanda aplicarea ulterioara de vopsea pe suprafata de nivelat.

Blastrac ofera solutii complete pentru obtinerea unor pardoseli perfect lustruite. In general, betonul trebuie slefuit in primele 24 pana la 48 de ore de la turnarea acestuia. In functie de culoarea initiala a materialului, adancimea de polisare, marimea, textura si grosimea agregatului se poate crea varianta de lucru adecvata pentru obtinerea unor finisaje deosebite (inclusiv a aspectului de marmura).

Betonul lustruit este considerat o solutie rezonabila in designul de pardoseli, intrucat are la baza materialul deja existent. In plus suprafetele procesate astfel nu necesita cheltuieli speciale de mentenanta, fiind durabile in timp si foarte usor de curatat.  O suprafata tratata in aceasta maniera are o durata de viata mai lunga decat orice alt tip de pardosea (peste 100 de ani, in conditii de mentenanta corespunzatoare). 

Pardoselile din beton lustruit sunt extrem de populare in spatii de retail, cladiri de birouri si zone publice.

Solutia este adoptata, insa, si in cazul constructiilor civile, datorita posibilitatii de a obtine efecte finale asemenatoare cu marmura sau piatra polisata.

Lustruirea se poate realiza in varianta uscata sau umeda, in functie de situatia existenta pe santier. Daca se opteaza pentru varianta uscata, se recomanda utilizarea unui sistem industrial de colectare a prafului rezultat in cadrul procesului. Blastrac ofera inclusiv acest tip de echipamente, care se pot conecta la oricare dintre masinile de slefuit, asigurand realizarea operatiunii in conditii optime.

Important este ca, in cadrul procesului, sa se aiba in vedere parcurgerea, cu masina de lustruit, a unui traseu similar cu cel indicat in imaginea de mai jos.