IQ Industrial / Tehnica si inovare

Tehnologii de vopsire pentru industria aeronautica
18.04.2018


Avioanele de pasageri Airbus 380 sunt singurele aeronave care au acoperis dublu pe toata lungimea lor. Pentru o astfel de constructie este necesara customizarea unei serii mari de componente si in acest context echipamentele Graco au fost alese pentru efectuarea operatiunilor de vopsire. 

Aripile enorme ale lui A380, care masoara aproximativ 80m au nevoie de tratamente speciale. In colaborare cu PPG Aerospace, a fost dezvoltat un tip de vopsea speciala, extrem de rezistenta la conditii fluctuante de vreme si care este capabila sa asigure, in acelasi timp, un grad de finisare deosebita. 

Intrucat vopseaua trebuia aplicata fara ca operatorii sa intre in vreun fel in contact direct cu aripile avionului, Graco a construit un sistem portabil pentru solutionarea problemei, care include solutia de vopsire airless asistat de aer, cu pompa Merkur 30:1 si pistolul de vopsire PROXS4 AA.

Suprafata ce trebuie acoperita are 845m2. Ca atare sunt necesari 50 l de vopsea pentru a procesa fiecare aripa in parte. Pentru a asigura mixul potrivit au fost utilizate siseme de distributie electronice Graco’s ProBatch. 

Aripile vopsite pleaca ulterior la Tolouse, unde se realizeaza asamblarea propriu-zisa a aeronavei. De acolo Airbus 380 este transportat la Hamburg, pentru efectuarea lucrarilor de finisaj. Acestea se realizeaza folosind pistoalele de vopsire in camp electrostatic, PRO XS 3, capabile sa asigure o calitate speciala a acoperirilor. 

Produsele utilizate in industria aeronautica trebuie sa indeplineasca cele mai inalte standarde la nivel de calitate si rezistenta in timp. Produsele de la GRACO reusesc sa raspunda cerintelor si chiar sa le depaseasca.