IQ Industrial / Proiecte cu bani europeni

2020 – o viziune noua asupra industriei europene
26.09.2016


Fabricile viitorului sau Industria 4.0

Prin intermediul programului Horizon 2020 vor fi alocate aproximativ 17 miliarde EUR pentru initiative ce abordeaza tematica leadership-ului industrial. Sunt vizate, in mod special tehnologiile din zonele IT, senzori si robotica. 

Estul mai aproape de Vest

De cate ori sunt abodate subiecte legate de domeniile industriale europene, perceptia generala este legata de regiunea vestica a continentului. Cu toate acestea, exista asteptari mari de la Europa Centrala si de Est (mai ales de la Polonia, Cehia, Ungaria si Romania) sa devina hub-uri inovatoare pentru domeniul productiv, ca urmare a capacitatii lor de a accesa granturile destinate subiectului, in contextul in care, pe de alta parte, potentialul de cercetare din zona este deja recunoscut.

Polonia ramane cea mai mare si mai puternica economie din Europa Centrala si de Est si continua sa aiba un ritm de dezvoltare mai mare decat cel inregistrat  in oricare din tarile membre EU 15. 

Noi tendinte la nivel mondial

De cand au fost ridicate restrictiile Iranului, acesta a devenit o tara cu un potential de crestere semnificativ , oferind oportunitati mai mari decat Rusia si China, in anumite sectoare ca cel al aviatiei, domeniului auto si maritim. 

Noi reglemantari in privinta protectiei mediului

Ultimele reglementari cu privire la protectia mediului preconizeaza ca, la nivelul industriei se are in vederea optimizarea permanenta a consumurilor energetice precum si utilizarea , pe scara tot mai larga, a resurselor regenerabile. 

Initiativele Uniunii Europene care vizeaza reducerea cu 40% a emisiilor de gaz pana in anul 2030, impune companiilor gasirea de noi solutii si dezvoltarea de noi tehnologii de productie complet nepoluante.

In acest sens se intentioneaza utilizarea pe scara larga a sistemelor de distributie inteligente, a surselor de energie alternative si incorporarea, in procesele de productie, a sistemelor de putere care genereaza pierderi mici. 

Noile calificari din Industria 4.0

La nivelul Uniunii Europene nu se mai intrevede o crestere a necesitatii de munca necalificata sau slab calificata in industrie. Se progonozeaza, mai degraba, o remodelare a Europei la nivel industrial, care presupune crearea de joburi de natura inalt calificata in perioada imediat urmatoare.

Mediul de lucru va deveni tot mai dinamic iar profilurile de activitate vor fi definite contextual, calificarea si dezvoltarea competentelor devenind esentiale.

Tehnologia de printare 3D se va utiliza pe scara tot mai larga, in timp ce nanotehnologia va capata, la randul ei dimensiuni noi, mai ales prin prisma resurselor alocate prin intermediul programului Horizon 2020.